Add to favorites
Blue Grosbeak

Blue Jay

Next bird

Blue Jay

  • Cyanocitta cristata
  • Corvids, Shrikes & Friends
Blue Crane

Previous bird

Blue Crane

  • Anthropoides paradiseus
  • Rails, Cranes & Friends

About the Blue Grosbeak

The Blue Grosbeak is a small migratory songbird. They spend the winter in Central and South America, while breeding across parts of the southern US and northern Mexico.

Male Blue Grosbeaks, like our cute original Birdorable illustration, have beautiful plumage of bright blue accented by chestnut-colored wing bars. Females are mostly brown. Both have heavy bills.

Details & Stats

Hatched Added to Birdorable on: 25 April 2012
Scientific Name Passerina caerulea
  • Passeriformes
  • Cardinalidae
  • Passerina
  • P. caerulea
Birdorable Family Tanagers, Buntings & Cardinals
Conservation Status Least Concern
  • Least Concern (LC)
  • Near Threatened (NT)
  • Vulnerable (VU)
  • Endangered (EN)
  • Critically Endangered (CR)
  • Extinct in the Wild (EW)
  • Extinct (EX)
Source: IUCN Red List
(as of 27 January 2017)
Measurements
Units: Imperial Metric
5.5 to 7.5 inches
10 to 11 inches
.92 to 1.11 ounces
Range North America Central America Caribbean United States (West) United States (East)

International Names

  • dlaskovec modrý (Czech)
  • Koboltkernebider (Danish)
  • Blauwe Bisschop (Dutch)
  • sinikardinaali (Finnish)
  • Guiraca bleu (French)
  • Azurbischof (German)
  • Beccogrosso azzurro (Italian)
  • ルリイカル [ruriikaru] (Japanese)
  • Blåtykknebb (Norwegian)
  • luszczyk blekitny (Polish)
  • Синий болыиеклюв (Russian)
  • Piquigrueso Azul (Spanish)
  • Blåtjocknäbb (Swedish)