Add to favorites
Golden-winged Parakeet

Golden-winged Warbler
Golden-crowned Sparrow

About the Golden-winged Parakeet

The Golden-winged Parakeet lives in subtropical forests across South America, in Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname and Venezuela. These cute birds feed on flowers, fruits, seeds and berries and nest in hollow limbs.

Details & Stats

Hatched Added to Birdorable on: 08 November 2008
Scientific Name Brotogeris chrysoptera
  • Psittaciformes
  • Psittacidae
  • Brotogeris
  • B. chrysoptera
Birdorable Family Parrots & Parakeets
Conservation Status Least Concern
  • Least Concern (LC)
  • Near Threatened (NT)
  • Vulnerable (VU)
  • Endangered (EN)
  • Critically Endangered (CR)
  • Extinct in the Wild (EW)
  • Extinct (EX)
Source: IUCN Red List
(as of 27 July 2017)
Measurements
Units: Imperial Metric
6 inches
Range South America

International Names

  • Periquito-de-asa-dourada (Brazilian)
  • 金翅斑鹦哥 (Chinese)
  • Papoušek Zlatokžídlý (Czech)
  • Gyldenvinget Parakit (Danish)
  • Oranjevleugelparkiet (Dutch)
  • Pikkuaratti (Finnish)
  • Touï Para (French)
  • Braunkinnsittich (German)
  • Parrocchetto Alidorate (Italian)
  • キンバネミドリインコ (Kimbanemidoriinko) (Japanese)
  • Gullvingeparakitt (Norwegian)
  • Stadniczka Zlotoskrzydla (Polish)
  • Краснокрылый тонкоклювый (Russian)
  • Catita Alidorada (Spanish)
  • Guldvingad parakit (Swedish)