Add to favorites
Palm Cockatoo

Palm-nut Vulture

Next bird

Palm-nut Vulture

  • Gypohierax angolensis
  • Vultures & Condors
Painted Stork

Previous bird

Painted Stork

  • Mycteria leucocephala
  • Egrets & Other Waders

About the Palm Cockatoo

The Palm Cockatoo is a large species of parrot native to the extreme northeastern part of Australia. Their distinctive plumage is slate-grey and they sport bright red featherless cheeks. They have a long, shaggy head crest.

Palm Cockatoos have extremely large and strong bills, which they use to break off thick branches used for a drumming display. Palm Cockatoos breed every two years, laying just one egg. Their lifespan may make up for their low breeding success rate; Palm Cockatoos have lived to over 55 years of age in captivity.

Details & Stats

Hatched Added to Birdorable on: 15 July 2010
Scientific Name Probosciger aterrimus
  • Psittaciformes
  • Cacatuidae
  • Probosciger
  • P. aterrimus
Birdorable Family Parrots & Parakeets
Conservation Status Least Concern
  • Least Concern (LC)
  • Near Threatened (NT)
  • Vulnerable (VU)
  • Endangered (EN)
  • Critically Endangered (CR)
  • Extinct in the Wild (EW)
  • Extinct (EX)
Source: IUCN Red List
(as of 29 September 2017)
Measurements
Units: Imperial Metric
22 to 24 inches
32 to 42 ounces
Range Australia and New Zealand

International Names

  • kakadu arový (Czech)
  • Arakakadu (Danish)
  • Zwarte Kaketoe (Dutch)
  • palmukakadu (Finnish)
  • Cacatoès noir (French)
  • Arakakadu (German)
  • Cacatua delle palme (Italian)
  • ヤシオウム (yashioumu) (Japanese)
  • Palmekakadu (Norwegian)
  • zalobnica palmowa (Polish)
  • Черный какаду (Russian)
  • Cacatúa Enlutada (Spanish)
  • Palmkakadua (Swedish)

Related articles