Add to favorites
Red-headed Parrotfinch

Red-headed Vulture
Red-headed Lovebird

About the Red-headed Parrotfinch

Also known as: Red-crowned Parrotfinch, Royal Parrotfinch

The Red-faced Parrotfinch is a species of finch endemic to islands in Polynesia. These beautiful small finches live in a subtropical or tropical lowland forest habitat.

Because of their beauty and for their active nature, Red-faced Parrotfinches are popular in aviculture. It has a stable population in the wild, with a conservation status of Least Concern as of December 2012.

Details & Stats

Hatched Added to Birdorable on: 03 December 2012
Scientific Name Erythrura cyaneovirens
  • Passeriformes
  • Estrildidae
  • Erythrura
  • E. cyaneovirens
Birdorable Family Finches
Conservation Status Least Concern
  • Least Concern (LC)
  • Near Threatened (NT)
  • Vulnerable (VU)
  • Endangered (EN)
  • Critically Endangered (CR)
  • Extinct in the Wild (EW)
  • Extinct (EX)
Source: IUCN Red List
(as of 29 July 2017)
Measurements
Units: Imperial Metric
4.3 to 4.7 inches
.56 ounces
Range Oceania

International Names

  • 红头鹦雀 (Chinese)
  • amada krátkoocasá (Czech)
  • Korthalet Papegøjeamadine (Danish)
  • Samoapapegaaiamadine (Dutch)
  • melanesianparatiisipeippo (Finnish)
  • Diamant vert-bleu (French)
  • Kurzschwanz-Papageiamadine (German)
  • Diamante testarossa (Italian)
  • セイキヒノマルチョウ [seikihinomaruseikouchou] (Japanese)
  • Rødhetteamadin (Norwegian)
  • papuzik czerwonoglowy (Polish)
  • Короткохвостая попугайная амадина (Russian)
  • Pinzón Loro de Cabeza Roja (Spanish)
  • Rödhuvad amadin (Swedish)