Add to favorites
Rose-breasted Grosbeak

Rose-ringed Parakeet
Rockhopper Penguin

About the Rose-breasted Grosbeak

Also known as: Common Grosbeak

Rose-breasted Grosbeaks are songbirds named for the dark patch of red on adult male birds, and for their large, seed-crushing beaks. Females have different plumage, resembling large sparrows or drab finches.

Rose-breasted Grosbeaks are migratory, breeding across northeastern parts of North America, and wintering in Central America and northern South America.

Rose-breasted Grosbeaks construct flimsy nests in trees or shrubs. Both adult birds share incubation duties.

Details & Stats

Hatched Added to Birdorable on: 10 July 2012
Scientific Name Pheucticus ludovicianus
  • Passeriformes
  • Cardinalidae
  • Pheucticus
  • P. ludovicianus
Birdorable Family Tanagers, Buntings & Cardinals
Conservation Status Least Concern
  • Least Concern (LC)
  • Near Threatened (NT)
  • Vulnerable (VU)
  • Endangered (EN)
  • Critically Endangered (CR)
  • Extinct in the Wild (EW)
  • Extinct (EX)
Source: IUCN Red List
(as of 28 March 2017)
Measurements
Units: Imperial Metric
7.1 to 8.3 inches
11.4 to 13 inches
1.4 to 1.7 ounces
Range North America Central America Caribbean South America United States (East)

International Names

  • 玫胸白斑翅雀 (Chinese)
  • dlaskovec růžovoprsý (Czech)
  • Rosenbrystet Kernebider (Danish)
  • Roodborstkardinaal (Dutch)
  • punarintakardinaali (Finnish)
  • Cardinal à poitrine rose (French)
  • Rosenbrust-Kernknacker (German)
  • Beccogrosso pettorosa (Italian)
  • ムネアカイカル [muneakaikaru] (Japanese)
  • Rosenbrysttykknebb (Norwegian)
  • luszcz strojny (Polish)
  • Красногрудый кардинал (Russian)
  • Piquigrueso Degollado (Spanish)
  • Brokig kardinal (Swedish)

Related articles