Avian Extreme: Penguin Fasts

Birdorable Emperor Penguin with chick

Did you know that all penguins practice fasting during the year? Prior to fasting, penguins build up a thick fat layer which will provide energy during the fast period. Penguins fast for two reasons. First, some species don't leave their nesting grounds during the entire courtship, breeding and incubation period. Their food is found in the water so they are unable to feed if they don't leave the nesting grounds. Penguins also fast during seasonal molt.

When their new waterproof feathers are just growing in, they are unable to enter the water to feed. Different penguin species have different fast lengths. The male Emperor Penguin has the longest fasting period during breeding season. While preparing and caring for chicks, a male Emperor Penguin will fast for an incredible 90 to 120 days!

If you can't get enough of this extreme avian species, be sure to check out all of Birdorable's cute penguin t-shirts & gifts.

Cute Penguin Gifts

Comments

bird identifier on June 28, 2011 at 11:34 AM wrote:
Was not aware that they actually fast for that long. interesting tidbit. thx for sharing.
Jenna on July 27, 2011 at 9:34 AM wrote:
aww the birdorable baby penguin is so adorable!!!
Tough Titmouse on May 24, 2012 at 5:46 PM wrote:
I really like the cool facts... please do more "Did you know"s!
Heather Richards on January 5, 2017 at 5:04 PM wrote:
Pengwen. He looks like my sister when she's walking on ice floes holding onto her suitcase. Except for one thing he doesn't have hair and he doesn't flip it! Buy a wig!

Leave a comment

Comments with links or HTML will be deleted. Your comment will be published pending approval.
Your email address will not be published
You can unsubscribe from these communications at any time. For more information on how to unsubscribe, our privacy practices, and how we are committed to protecting and respecting your privacy, please review our Privacy Policy. By clicking submit below, you consent to allow Birdorable to store and process the personal information submitted above to provide you the content requested.

Understanding the Common Cuckoo’s Unique Lifestyle

Happy December! As our Birdorable Bonanza 2024 starts to wind down, we're adding a tricky bird native to a wide range across the Old World: it's the Common Cuckoo! The Common Cuckoo is a fascinating bird known for its unique breeding behavior and its iconic two-note call, which signals...

2014 Bonanza Bird #2: Song Sparrow

The second bird in our 2014 Bonanza is a North American sparrow: the Song Sparrow! In our clue yesterday, we indicated that the Song Sparrow is an LBJ with a...

Exploring the Meaning of "Cosmopolitan" in the Avian World

Imagine a bird, not confined by national boundaries or familiar landscapes, but a feathered citizen of the world. This is the essence of a cosmopolitan bird species – one that transcends geographic limitations and thrives in a vast tapestry of habitats across...

2020 Bonanza Bird #6: Grey-hooded Parakeet

Today’s new species is found in scrubland habitat in parts of Argentina and Bolivia. Welcome the Birdorable Grey-hooded Parakeet! This cute species is known by other names in aviculture: Aymara Parakeet or Sierra Parakeet. Aymara refers to people local to part of the...