Birdorable Yellow-eyed Penguin

Birdorable Yellow-eyed Penguin

The Yellow-eyed Penguin is native to New Zealand, where it is also called Hoiho. There are only about 4,000 of these cute penguins left and it is considered one of the world's rarest penguins. Threats include habitat degradation and the introducion of predators, like wild cats and ferrets. In spring 2004, a disease killed off 60% of yellow-eyed Penguins on the Otago peninsula and in North Otago. The disease was described as diphtheritic stomatitis, but that is just a secondary infection while the primary pathegen remains unknown. A similar problem has affected another population on Stewart Island, where in six years about 70% of the penguin chicks died from a mystery illness. A reserve protecting more than 10% of the mainland population was established in 2007 in the Catlins by the Department of Conservation and the Yellow-eyed Penguin Trust. A 12km coastal reserve in the Catlins in the south of New Zealand's South Island was established in 2007 for the protection of the Yellow-eyed Penguin by the Department of Conservation.

Yellow-eyed Penguin photo

Yellow-eyed Penguin by Kimberley Collins (CC BY 2.0 DEED)

Yellow-eyed Penguin photo

Yellow-eyed Penguin by Bernard Spragg (public domain)

Comments

Louise Warner on February 27, 2017 at 7:58 AM wrote:
piko?
Miku Hatsune on June 19, 2026 at 9:10 PM wrote:
This is Gonna be Yellow Eyed Penguin! Ozo, Isaiah, Damien, Fran, Barry, Calvin, Maritas, Orlan & Demi, Can you spotted a Yellow eyed penguin? Kids: YES! I Spotted a Yellow Eyed Penguin! Plus, Also a special note to tell: Good Spotting! :)

Leave a comment

Comments with links or HTML will be deleted. Your comment will be published pending approval.
Your email address will not be published
You can unsubscribe from these communications at any time. For more information on how to unsubscribe, our privacy practices, and how we are committed to protecting and respecting your privacy, please review our Privacy Policy. By clicking submit below, you consent to allow Birdorable to store and process the personal information submitted above to provide you the content requested.

Flamingo Extreme Facts & Oddities

Flamingo Week continues today with some interesting flamingo extremes and odd facts about this family of pink birds. Extremely Social Birds Flamingos live in colonies that may number thousands of individuals. Breeding is also colonial, with birds typically separating into smaller groups of 7-25 pairs. Breeding follows synchronized dancing displays...

Did You Know? Pigeon Milk

Birdorable Rock Pigeon Did you know that some species of bird feed their chicks milk? It's true, but it's not the same kind of milk that mammal mothers feed their young. This baby bird food is secreted from the lining of...

10 Years of Birdorable Bonanzas! 2018 Starts Friday!

Back in November 2016, we celebrated the 10th year of Birdorable by kicking off our 8th annual Birdorable Bonanza. This Friday, November 23, we're kicking off our 10th Bonanza! Each year we reveal a new batch of birds in a burst -- our Birdorable Bonanza....

Fun Facts About Blue Jays

Blue Jays are large, bold songbirds that live across much of North America. They are common throughout their range, which includes the eastern two-thirds of the continent. Here are some facts about this familiar and widespread species. There are at...